Huis ter Kleef

maatschappelijk / monument / herbestemming

Herbestemming monument tot yogacentrum – Haarlem

Deze monumentale kaatsbaan uit de 16e eeuw en latere boerderij van 17e-19e eeuw is op bijzondere wijze gerenoveerd en verbouwd tot een inspirerend, nieuw yogacentrum.

Studio Kabbes maakte in opdracht van Stadsherstel Amsterdam het complete ontwerp, waarbij de nadruk lag op het herkenbaar maken van de historische onderdelen en de nieuw toegevoegde elementen. Zo is de contour van de voormalige kaatsbaan herkenbaar door de lager gelegen gietvloer. De monumentale balken zijn door aannemer Holleman volgens oude timmerambacht op prachtige wijze in ere hersteld.

De oude gemetselde kaatsmuur is behouden gebleven en levert een bijzonder contrast op in de grote yogazaal. In de kleinere yogazaal is een dichte wand voorkomen door een grote kastwand te plaatsen met glas rondom. De balken lopen nu door het glas naar de gang en is de ruimte van de voormalige koeienstal duidelijk zichtbaar.

Door het weghalen van later toegevoegde toiletgroepen is de historische schouwkamer een open, relaxte ontvangstruimte geworden. De oude toiletdeuren zijn vervolgens hergebruikt voor de kleed- en toiletruimten op de 1e verdieping.