QO Hotel – mulderblauw ism paul de ruiter

hotel / horeca

Begin 2018 is in de nieuwe buurt Amstelkwartier dit meest duurzame hotelgebouw van Europa geopend. In mijn periode als projectarchitect bij Mulderblauw architecten hebben we, in nauwe samenwerking met Paul de Ruiter architects en Arup, een bijzonder, energiebesparend gevelconcept ontworpen. De isolerende gevelpanelen kunnen openen en sluiten en voorkomen zo de onnodige opwarming of afkoeling van de hotelkamer wanneer de gast afwezig is. Het gevelbeeld verandert elk seizoen, elk dagdeel en bij elke bezettingsgraad.

Het uitnodigende restaurant op de begane grond maakt het gebouw publiek zeer toegankelijk voor de buurt. Om die reden zijn de hotelreceptie en de vergaderruimten op hoger gelegen verdiepingen geplaatst. Op 70 meter hoogte bevindt zich een hypermoderne kas, waar bijzondere gewassen worden gekweekt voor het restaurant. Vanuit de publieke cocktailbar, net onder de kas, heb je een fantastisch panorama over Amsterdam.

Dankzij de vele duurzame, circulaire ingrepen heeft het hotel het unieke LEED-platinum certificaat gekregen. Zo is er veel gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, wordt al het douchewater opgevangen om toiletten mee door te spoelen en is het gebouw voorzien van een warmtekoudeopslag-installatie en bio-warmtekrachtkoppeling.

Architcten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter architects

Foto’s: Ronald Tilleman, Ossip van Duivenbode