Category: herbestemming

16
apr

Huis ter Kleef

Herbestemming monument tot yogacentrum – Haarlem

Deze monumentale kaatsbaan uit de 16e eeuw en latere boerderij van 17e-19e eeuw is op bijzondere wijze gerenoveerd en verbouwd tot een inspirerend, nieuw yogacentrum.

Studio Kabbes maakte in opdracht van Stadsherstel Amsterdam het complete ontwerp, waarbij de nadruk lag op het herkenbaar maken van de historische onderdelen en de nieuw toegevoegde elementen. Zo is de contour van de voormalige kaatsbaan herkenbaar door de lager gelegen gietvloer. De monumentale balken zijn door aannemer Holleman volgens oude timmerambacht op prachtige wijze in ere hersteld.

De oude gemetselde kaatsmuur is behouden gebleven en levert een bijzonder contrast op in de grote yogazaal. In de kleinere yogazaal is een dichte wand voorkomen door een grote kastwand te plaatsen met glas rondom. De balken lopen nu door het glas naar de gang en is de ruimte van de voormalige koeienstal duidelijk zichtbaar.

Door het weghalen van later toegevoegde toiletgroepen is de historische schouwkamer een open, relaxte ontvangstruimte geworden. De oude toiletdeuren zijn vervolgens hergebruikt voor de kleed- en toiletruimten op de 1e verdieping.

15
apr

Zocherzicht

Revitalisatie kantoorgebouw – Haarlem

Begin 2016 organiseerde architect Wouter Kabbes op eigen initiatief een zondagse jazz-lunch om de potentie van dit grote, leegstaande gebouw bij station Haarlem onder de aandacht te brengen. De enthousiaste gebouweigenaar droeg vervolgens Studio Kabbes op een ontwerp te maken voor de revitalisatie van het 8000m2 grote gebouw.

Het resultaat is een levendig gebouw waar diverse bedrijven zich hebben gevestigd binnen het kantoorconcept van Frame Offices. De hoogwaardig afgewerkte vergaderruimten op de 1e verdieping zijn voor iedereen beschikbaar en bieden een bijzonder zicht op de naastgelegen treinperrons. Op de begane grond bevindt zich Vooges Centraal, een publiek restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Met het grote terras op het plein is het snel uitgegroeid tot een nieuwe hotspot in Haarlem.

Studio Kabbes ontwierp, met instemming van oorspronkelijk architect Rudy Uytenhaak, een glazen uitbouw met een nieuwe entree aan het Kennemerplein. De dubbele hoogte geeft de entreelobby een verrassende grandeur. Door het verplaatsen van een vluchttrap is bij binnenkomst een grote ruimte zichtbaar voor een heldere orientatie. Het lichthof waar de trap in hing is nu een blikvanger boven de centrale bar.

Projectteam: Cairn Real Estate (gebouweigenaar), Studio Kabbes (architect), Atelier Floor en Koning Ellis (interieur publieke ruimten i.s.m Studio Kabbes), Aalberts Bouw (aannemer), CBRE (projectmanagement), Jeroen Musch (fotograaf).

06
mrt

Klooster Schiermonnikoog

Klooster – Schiermonnikoog

Na eeuwenlange afwezigheid zijn de monniken weer terug op Schiermonnikoog. Een eeuwenoude herberg vormt vanaf 2019 het nieuwe klooster met o.a. een kapel, een bibliotheek en gastenverblijven. Studio Kabbes maakt het ontwerp voor de  verbouwing zodat het gebouw perfect aansluit op de bijzondere levenswijze van de monniken. Het is een prachtige opgave die begint bij vele, goede gesprekken met de broeders en de eilandbewoners.

De wijziging bestemmingsplan van herberg naar klooster is inmiddels in gang gezet. Ondertussen zijn we aan het schetsen wat er aan de tuinzijde kan worden toegevoegd en wat er binnen aangepast gaat worden.

06
mrt

Pharos gebouw

Revitalisatie Pharos gebouw – Hoofddorp

Studio Kabbes is betrokken bij de ingrijpende revitalisatie van het grotendeels leegstaande Pharos gebouw in Hoofddorp. Om de enorme potentie van dit 22.000m2 grote kantoorgebouw op deze stationslocatie dichtbij Schiphol uit te nutten, heeft gebouweigenaar Cairn Real Estate, naast Studio Kabbes, de expertise ingeschakeld van onder meer Draaijer & partners, Cube, ASWA, Pieters Bouwtechniek, DWA en Dynamic Spaces.