Category: horeca

15
apr

Zocherzicht

Revitalisatie kantoorgebouw – Haarlem

Begin 2016 organiseerde architect Wouter Kabbes op eigen initiatief een zondagse jazz-lunch om de potentie van dit grote, leegstaande gebouw bij station Haarlem onder de aandacht te brengen. De enthousiaste gebouweigenaar droeg vervolgens Studio Kabbes op een ontwerp te maken voor de revitalisatie van het 8000m2 grote gebouw.

Het resultaat is een levendig gebouw waar diverse bedrijven zich hebben gevestigd binnen het kantoorconcept van Frame Offices. De hoogwaardig afgewerkte vergaderruimten op de 1e verdieping zijn voor iedereen beschikbaar en bieden een bijzonder zicht op de naastgelegen treinperrons. Op de begane grond bevindt zich Vooges Centraal, een publiek restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Met het grote terras op het plein is het snel uitgegroeid tot een nieuwe hotspot in Haarlem.

Studio Kabbes ontwierp, met instemming van oorspronkelijk architect Rudy Uytenhaak, een glazen uitbouw met een nieuwe entree aan het Kennemerplein. De dubbele hoogte geeft de entreelobby een verrassende grandeur. Door het verplaatsen van een vluchttrap is bij binnenkomst een grote ruimte zichtbaar voor een heldere orientatie. Het lichthof waar de trap in hing is nu een blikvanger boven de centrale bar.

Projectteam: Cairn Real Estate (gebouweigenaar), Studio Kabbes (architect), Atelier Floor en Koning Ellis (interieur publieke ruimten i.s.m Studio Kabbes), Aalberts Bouw (aannemer), CBRE (projectmanagement), Jeroen Musch (fotograaf).

06
mrt

Pharos gebouw

Revitalisatie Pharos gebouw – Hoofddorp

Studio Kabbes is betrokken bij de ingrijpende revitalisatie van het grotendeels leegstaande Pharos gebouw in Hoofddorp. Om de enorme potentie van dit 22.000m2 grote kantoorgebouw op deze stationslocatie dichtbij Schiphol uit te nutten, heeft gebouweigenaar Cairn Real Estate, naast Studio Kabbes, de expertise ingeschakeld van onder meer Draaijer & partners, Cube, ASWA, Pieters Bouwtechniek, DWA en Dynamic Spaces.

05
mrt

QO Hotel – mulderblauw ism paul de ruiter

Begin 2018 is in de nieuwe buurt Amstelkwartier dit meest duurzame hotelgebouw van Europa geopend. In mijn periode als projectarchitect bij Mulderblauw architecten hebben we, in nauwe samenwerking met Paul de Ruiter architects en Arup, een bijzonder, energiebesparend gevelconcept ontworpen. De isolerende gevelpanelen kunnen openen en sluiten en voorkomen zo de onnodige opwarming of afkoeling van de hotelkamer wanneer de gast afwezig is. Het gevelbeeld verandert elk seizoen, elk dagdeel en bij elke bezettingsgraad.

Het uitnodigende restaurant op de begane grond maakt het gebouw publiek zeer toegankelijk voor de buurt. Om die reden zijn de hotelreceptie en de vergaderruimten op hoger gelegen verdiepingen geplaatst. Op 70 meter hoogte bevindt zich een hypermoderne kas, waar bijzondere gewassen worden gekweekt voor het restaurant. Vanuit de publieke cocktailbar, net onder de kas, heb je een fantastisch panorama over Amsterdam.

Dankzij de vele duurzame, circulaire ingrepen heeft het hotel het unieke LEED-platinum certificaat gekregen. Zo is er veel gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, wordt al het douchewater opgevangen om toiletten mee door te spoelen en is het gebouw voorzien van een warmtekoudeopslag-installatie en bio-warmtekrachtkoppeling.

Architcten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter architects

Foto’s: Ronald Tilleman, Ossip van Duivenbode