Category: kantoren

15
apr

Zocherzicht

Revitalisatie kantoorgebouw – Haarlem

Begin 2016 organiseerde architect Wouter Kabbes op eigen initiatief een zondagse jazz-lunch om de potentie van dit grote, leegstaande gebouw bij station Haarlem onder de aandacht te brengen. De enthousiaste gebouweigenaar droeg vervolgens Studio Kabbes op een ontwerp te maken voor de revitalisatie van het 8000m2 grote gebouw.

Het resultaat is een levendig gebouw waar diverse bedrijven zich hebben gevestigd binnen het kantoorconcept van Frame Offices. De hoogwaardig afgewerkte vergaderruimten op de 1e verdieping zijn voor iedereen beschikbaar en bieden een bijzonder zicht op de naastgelegen treinperrons. Op de begane grond bevindt zich Vooges Centraal, een publiek restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Met het grote terras op het plein is het snel uitgegroeid tot een nieuwe hotspot in Haarlem.

Studio Kabbes ontwierp, met instemming van oorspronkelijk architect Rudy Uytenhaak, een glazen uitbouw met een nieuwe entree aan het Kennemerplein. De dubbele hoogte geeft de entreelobby een verrassende grandeur. Door het verplaatsen van een vluchttrap is bij binnenkomst een grote ruimte zichtbaar voor een heldere orientatie. Het lichthof waar de trap in hing is nu een blikvanger boven de centrale bar.

Projectteam: Cairn Real Estate (gebouweigenaar), Studio Kabbes (architect), Atelier Floor en Koning Ellis (interieur publieke ruimten i.s.m Studio Kabbes), Aalberts Bouw (aannemer), CBRE (projectmanagement), Jeroen Musch (fotograaf).

06
mrt

Pharos gebouw

Revitalisatie Pharos gebouw – Hoofddorp

Studio Kabbes is betrokken bij de ingrijpende revitalisatie van het grotendeels leegstaande Pharos gebouw in Hoofddorp. Om de enorme potentie van dit 22.000m2 grote kantoorgebouw op deze stationslocatie dichtbij Schiphol uit te nutten, heeft gebouweigenaar Cairn Real Estate, naast Studio Kabbes, de expertise ingeschakeld van onder meer Draaijer & partners, Cube, ASWA, Pieters Bouwtechniek, DWA en Dynamic Spaces.

28
sep

Stack & Duet – Mulderblauw

In mijn periode als projectarchitect bij Mulderblauw Architecten zijn deze 112 woningen in Haarlem ontworpen in opdracht van HBB Groep. Het ontwerp bestaat uit 3 bouwdelen die in een U-vorm langs het spoor en twee drukke wegen liggen. Het hoge bouwdeel met 98 compacte startersappartementen (‘Stack’) vormt een herkenbaar accent langs de Westelijke Randweg. De twee lagere bouwdelen met 14 grote eengezins-/praktijkwoningen (‘Duet’) sluiten qua hoogte goed aan bij de bestaande naastgelegen woonwijk. Tezamen omarmt het ensemble een gezamenlijk, groen binnenhof waar kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Door grote gaten in het dek komt daglicht in de halfverdiepte parkeergarage eronder.

De straatgevels zijn rondom uitgevoerd in metselwerk om het verkeersgeluid te weren. De verduurzaamde houten hofgevels zorgen voor een vriendelijke, warme uitstraling. Het vele glas op de balkongevels van de appartementen houden verkeersgeluid en wind tegen, zonder dat het daglicht en uitzicht wordt belemmerd. De sedumdaken op de laagbouw dragen bij aan het mooie uitzicht, maar zorgen ook voor extra isolatie en regenwaterbuffering. Op het dak van de hoogbouw liggen zonnepanelen waarop de algemene verlichting is aangesloten. De hoogbouw komt los van de grond door de volledig glazen plint waarin zich bijzondere verhuurbare ruimten bevinden.

Het project is in 2017 opgeleverd en ontving een nominatie voor de prestigieuze Lieve de Keypenning.