Category: maatschappelijk

16
apr

Huis ter Kleef

Herbestemming monument tot yogacentrum – Haarlem

Deze monumentale kaatsbaan uit de 16e eeuw en latere boerderij van 17e-19e eeuw is op bijzondere wijze gerenoveerd en verbouwd tot een inspirerend, nieuw yogacentrum.

Studio Kabbes maakte in opdracht van Stadsherstel Amsterdam het complete ontwerp, waarbij de nadruk lag op het herkenbaar maken van de historische onderdelen en de nieuw toegevoegde elementen. Zo is de contour van de voormalige kaatsbaan herkenbaar door de lager gelegen gietvloer. De monumentale balken zijn door aannemer Holleman volgens oude timmerambacht op prachtige wijze in ere hersteld.

De oude gemetselde kaatsmuur is behouden gebleven en levert een bijzonder contrast op in de grote yogazaal. In de kleinere yogazaal is een dichte wand voorkomen door een grote kastwand te plaatsen met glas rondom. De balken lopen nu door het glas naar de gang en is de ruimte van de voormalige koeienstal duidelijk zichtbaar.

Door het weghalen van later toegevoegde toiletgroepen is de historische schouwkamer een open, relaxte ontvangstruimte geworden. De oude toiletdeuren zijn vervolgens hergebruikt voor de kleed- en toiletruimten op de 1e verdieping.

06
mrt

Klooster Schiermonnikoog

Klooster – Schiermonnikoog

Na eeuwenlange afwezigheid zijn de monniken weer terug op Schiermonnikoog. Een eeuwenoude herberg vormt vanaf 2019 het nieuwe klooster met o.a. een kapel, een bibliotheek en gastenverblijven. Studio Kabbes maakt het ontwerp voor de  verbouwing zodat het gebouw perfect aansluit op de bijzondere levenswijze van de monniken. Het is een prachtige opgave die begint bij vele, goede gesprekken met de broeders en de eilandbewoners.

De wijziging bestemmingsplan van herberg naar klooster is inmiddels in gang gezet. Ondertussen zijn we aan het schetsen wat er aan de tuinzijde kan worden toegevoegd en wat er binnen aangepast gaat worden.