Category: woningbouw

14
apr

Westbeemster

Verbouwing woning

Deze woning in de prachtige Beemster bestaat uit een hoofdgebouw en een lager bijgebouw. Hiertussen bevond zich een hokkerige bijkeuken die de woonkamer scheidde van de keuken/eetkamer. Kunnen we deze weer met elkaar verbinden en een extra slaapkamer op de verdieping toevoegen?

Studio Kabbes liet de bijkeuken verwijderen en ontwierp een nieuw doorlopend, verbindend element van zink en glas. Tussen het bestaande hoofd- en bijgebouw is nu een geweldige, transparante eetruimte ontstaan.  Het nieuwe kookeiland met de eettafel in het verlengde ervan zorgen binnen voor de ruimtelijke verbinding met de woonkamer. De glazen vouwdeuren aan beide kanten kun je op zomerse dagen helemaal open zetten voor een ultiem buitengevoel.

Op de verdieping leidt een transparante corridor naar de nieuwe slaapkamer in het bijgebouw. De stoere uitbouw met glazen Frans balkon biedt hier een fantastisch zicht op de naastgelegen boomgaard. Door deze uitbouw naar beneden door te zetten krijgt men ook vanuit de woonkamer en keuken ditzelfde mooie uitzicht.

Door alle nieuwe ingrepen uit te voeren in donker zink en veel glas ontstaat een heldere samenhang plus een duidelijk leesbaar contrast tussen oud en nieuw. De woning is begin 2018 opgeleverd aan de zeer enthousiaste bewoners!

28
sep

Stack & Duet – Mulderblauw

In mijn periode als projectarchitect bij Mulderblauw Architecten zijn deze 112 woningen in Haarlem ontworpen in opdracht van HBB Groep. Het ontwerp bestaat uit 3 bouwdelen die in een U-vorm langs het spoor en twee drukke wegen liggen. Het hoge bouwdeel met 98 compacte startersappartementen (‘Stack’) vormt een herkenbaar accent langs de Westelijke Randweg. De twee lagere bouwdelen met 14 grote eengezins-/praktijkwoningen (‘Duet’) sluiten qua hoogte goed aan bij de bestaande naastgelegen woonwijk. Tezamen omarmt het ensemble een gezamenlijk, groen binnenhof waar kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Door grote gaten in het dek komt daglicht in de halfverdiepte parkeergarage eronder.

De straatgevels zijn rondom uitgevoerd in metselwerk om het verkeersgeluid te weren. De verduurzaamde houten hofgevels zorgen voor een vriendelijke, warme uitstraling. Het vele glas op de balkongevels van de appartementen houden verkeersgeluid en wind tegen, zonder dat het daglicht en uitzicht wordt belemmerd. De sedumdaken op de laagbouw dragen bij aan het mooie uitzicht, maar zorgen ook voor extra isolatie en regenwaterbuffering. Op het dak van de hoogbouw liggen zonnepanelen waarop de algemene verlichting is aangesloten. De hoogbouw komt los van de grond door de volledig glazen plint waarin zich bijzondere verhuurbare ruimten bevinden.

Het project is in 2017 opgeleverd en ontving een nominatie voor de prestigieuze Lieve de Keypenning.