THE BLOG

16
apr

Huis ter Kleef

Herbestemming monument tot yogacentrum – Haarlem

Deze monumentale kaatsbaan uit de 16e eeuw en latere boerderij van 17e-19e eeuw is op bijzondere wijze gerenoveerd en verbouwd tot een inspirerend, nieuw yogacentrum.

Studio Kabbes maakte in opdracht van Stadsherstel Amsterdam het complete ontwerp, waarbij de nadruk lag op het herkenbaar maken van de historische onderdelen en de nieuw toegevoegde elementen. Zo is de contour van de voormalige kaatsbaan herkenbaar door de lager gelegen gietvloer. De monumentale balken zijn door aannemer Holleman volgens oude timmerambacht op prachtige wijze in ere hersteld.

De oude gemetselde kaatsmuur is behouden gebleven en levert een bijzonder contrast op in de grote yogazaal. In de kleinere yogazaal is een dichte wand voorkomen door een grote kastwand te plaatsen met glas rondom. De balken lopen nu door het glas naar de gang en is de ruimte van de voormalige koeienstal duidelijk zichtbaar.

Door het weghalen van later toegevoegde toiletgroepen is de historische schouwkamer een open, relaxte ontvangstruimte geworden. De oude toiletdeuren zijn vervolgens hergebruikt voor de kleed- en toiletruimten op de 1e verdieping.

15
apr

Zocherzicht

Revitalisatie kantoorgebouw – Haarlem

Begin 2016 organiseerde architect Wouter Kabbes op eigen initiatief een zondagse jazz-lunch om de potentie van dit grote, leegstaande gebouw bij station Haarlem onder de aandacht te brengen. De enthousiaste gebouweigenaar droeg vervolgens Studio Kabbes op een ontwerp te maken voor de revitalisatie van het 8000m2 grote gebouw.

Het resultaat is een levendig gebouw waar diverse bedrijven zich hebben gevestigd binnen het kantoorconcept van Frame Offices. De hoogwaardig afgewerkte vergaderruimten op de 1e verdieping zijn voor iedereen beschikbaar en bieden een bijzonder zicht op de naastgelegen treinperrons. Op de begane grond bevindt zich Vooges Centraal, een publiek restaurant voor ontbijt, lunch en diner. Met het grote terras op het plein is het snel uitgegroeid tot een nieuwe hotspot in Haarlem.

Studio Kabbes ontwierp, met instemming van oorspronkelijk architect Rudy Uytenhaak, een glazen uitbouw met een nieuwe entree aan het Kennemerplein. De dubbele hoogte geeft de entreelobby een verrassende grandeur. Door het verplaatsen van een vluchttrap is bij binnenkomst een grote ruimte zichtbaar voor een heldere orientatie. Het lichthof waar de trap in hing is nu een blikvanger boven de centrale bar.

Projectteam: Cairn Real Estate (gebouweigenaar), Studio Kabbes (architect), Atelier Floor en Koning Ellis (interieur publieke ruimten i.s.m Studio Kabbes), Aalberts Bouw (aannemer), CBRE (projectmanagement), Jeroen Musch (fotograaf).

14
apr

Westbeemster

Verbouwing woning

Deze woning in de prachtige Beemster bestaat uit een hoofdgebouw en een lager bijgebouw. Hiertussen bevond zich een hokkerige bijkeuken die de woonkamer scheidde van de keuken/eetkamer. Kunnen we deze weer met elkaar verbinden en een extra slaapkamer op de verdieping toevoegen?

Studio Kabbes liet de bijkeuken verwijderen en ontwierp een nieuw doorlopend, verbindend element van zink en glas. Tussen het bestaande hoofd- en bijgebouw is nu een geweldige, transparante eetruimte ontstaan.  Het nieuwe kookeiland met de eettafel in het verlengde ervan zorgen binnen voor de ruimtelijke verbinding met de woonkamer. De glazen vouwdeuren aan beide kanten kun je op zomerse dagen helemaal open zetten voor een ultiem buitengevoel.

Op de verdieping leidt een transparante corridor naar de nieuwe slaapkamer in het bijgebouw. De stoere uitbouw met glazen Frans balkon biedt hier een fantastisch zicht op de naastgelegen boomgaard. Door deze uitbouw naar beneden door te zetten krijgt men ook vanuit de woonkamer en keuken ditzelfde mooie uitzicht.

Door alle nieuwe ingrepen uit te voeren in donker zink en veel glas ontstaat een heldere samenhang plus een duidelijk leesbaar contrast tussen oud en nieuw. De woning is begin 2018 opgeleverd aan de zeer enthousiaste bewoners!

06
mrt

Klooster Schiermonnikoog

Klooster – Schiermonnikoog

Na eeuwenlange afwezigheid zijn de monniken weer terug op Schiermonnikoog. Een eeuwenoude herberg vormt vanaf 2019 het nieuwe klooster met o.a. een kapel, een bibliotheek en gastenverblijven. Studio Kabbes maakt het ontwerp voor de  verbouwing zodat het gebouw perfect aansluit op de bijzondere levenswijze van de monniken. Het is een prachtige opgave die begint bij vele, goede gesprekken met de broeders en de eilandbewoners.

De wijziging bestemmingsplan van herberg naar klooster is inmiddels in gang gezet. Ondertussen zijn we aan het schetsen wat er aan de tuinzijde kan worden toegevoegd en wat er binnen aangepast gaat worden.

06
mrt

Pharos gebouw

Revitalisatie Pharos gebouw – Hoofddorp

Studio Kabbes is betrokken bij de ingrijpende revitalisatie van het grotendeels leegstaande Pharos gebouw in Hoofddorp. Om de enorme potentie van dit 22.000m2 grote kantoorgebouw op deze stationslocatie dichtbij Schiphol uit te nutten, heeft gebouweigenaar Cairn Real Estate, naast Studio Kabbes, de expertise ingeschakeld van onder meer Draaijer & partners, Cube, ASWA, Pieters Bouwtechniek, DWA en Dynamic Spaces.

05
mrt

QO Hotel – mulderblauw ism paul de ruiter

Begin 2018 is in de nieuwe buurt Amstelkwartier dit meest duurzame hotelgebouw van Europa geopend. In mijn periode als projectarchitect bij Mulderblauw architecten hebben we, in nauwe samenwerking met Paul de Ruiter architects en Arup, een bijzonder, energiebesparend gevelconcept ontworpen. De isolerende gevelpanelen kunnen openen en sluiten en voorkomen zo de onnodige opwarming of afkoeling van de hotelkamer wanneer de gast afwezig is. Het gevelbeeld verandert elk seizoen, elk dagdeel en bij elke bezettingsgraad.

Het uitnodigende restaurant op de begane grond maakt het gebouw publiek zeer toegankelijk voor de buurt. Om die reden zijn de hotelreceptie en de vergaderruimten op hoger gelegen verdiepingen geplaatst. Op 70 meter hoogte bevindt zich een hypermoderne kas, waar bijzondere gewassen worden gekweekt voor het restaurant. Vanuit de publieke cocktailbar, net onder de kas, heb je een fantastisch panorama over Amsterdam.

Dankzij de vele duurzame, circulaire ingrepen heeft het hotel het unieke LEED-platinum certificaat gekregen. Zo is er veel gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, wordt al het douchewater opgevangen om toiletten mee door te spoelen en is het gebouw voorzien van een warmtekoudeopslag-installatie en bio-warmtekrachtkoppeling.

Architcten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter architects

Foto’s: Ronald Tilleman, Ossip van Duivenbode

28
sep

Stack & Duet – Mulderblauw

In mijn periode als projectarchitect bij Mulderblauw Architecten zijn deze 112 woningen in Haarlem ontworpen in opdracht van HBB Groep. Het ontwerp bestaat uit 3 bouwdelen die in een U-vorm langs het spoor en twee drukke wegen liggen. Het hoge bouwdeel met 98 compacte startersappartementen (‘Stack’) vormt een herkenbaar accent langs de Westelijke Randweg. De twee lagere bouwdelen met 14 grote eengezins-/praktijkwoningen (‘Duet’) sluiten qua hoogte goed aan bij de bestaande naastgelegen woonwijk. Tezamen omarmt het ensemble een gezamenlijk, groen binnenhof waar kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Door grote gaten in het dek komt daglicht in de halfverdiepte parkeergarage eronder.

De straatgevels zijn rondom uitgevoerd in metselwerk om het verkeersgeluid te weren. De verduurzaamde houten hofgevels zorgen voor een vriendelijke, warme uitstraling. Het vele glas op de balkongevels van de appartementen houden verkeersgeluid en wind tegen, zonder dat het daglicht en uitzicht wordt belemmerd. De sedumdaken op de laagbouw dragen bij aan het mooie uitzicht, maar zorgen ook voor extra isolatie en regenwaterbuffering. Op het dak van de hoogbouw liggen zonnepanelen waarop de algemene verlichting is aangesloten. De hoogbouw komt los van de grond door de volledig glazen plint waarin zich bijzondere verhuurbare ruimten bevinden.

Het project is in 2017 opgeleverd en ontving een nominatie voor de prestigieuze Lieve de Keypenning.